Miten koulutamme radioamatöörejä? / Kutsu HamKarelia24-kesäleirin koulutuspäivään

Artikkeli on ilmestynyt Radioamatööri-lehdessä 03/2024.

Veli-Pekka Niiranen OH7FQH
SRAL:n koulutustoimikunta

Pitkään odotetun, uusitun koulutusmateriaalin julkaisutilaisuus e-kirjana ja painettuna kirjana on HamKarelia24-kesäleirillä Joensuun Linnunlahdella 26.7. 2024 perjantaina aamupäivällä klo 10-12. Itseasiassa kirjoja on kaksi kappaletta: ensimmäisen osan nimi on Sähkötekniikan ja elektroniikan perusteet radioamatöörille. Toinen osa on saanut nimekseen Radiotekniikan ja -yhteyksien perusteet radioamatöörille. (Kirjat ovat jo ostettavissa linkkien osoittamasta verkkokaupasta!)

Kesäleirin lauantaipäivä on varattu koulutuksen teemapäiväksi. Koko järjestömme kynnyskysymykseksi on nousemassa se, kuinka saamme uusia amatöörejä koulutetuksi ja tätä kautta jäseniä liittoomme. Viime kevätkokouksen aikaan kiinnitin huomiota joukostamme poistu neiden pitkään nimilistaan. Lista on lähes yhtä pitkä kuin uusien jäsenten vuosittainen määrä liitossa. Tulevina vuosina, jos emme tee mitään
koulutuksen saralla, poistuvien lista on pitempi kuin uusien radioamatöörien määrä.

Olen usean vuoden ajan huolestuneena seurannut radioamatööritoimintaan kouluttavien kerhojen määrän hiipuvan. Jos katsomme koko maata, erityisen huono tilanne on Etelä-Suomessa ja napapiirin yläpuolella. Etenkin Etelä-Suomen tilanne koulutuksen kannalta on todella ongelmallinen. Kun tiedetään väestön
keskittyvän eteläiseen Suomeen, tulisi tälle alueelle erityisesti suunnata koulutustarjontaa. Kerhojen ikärakenne suhteutettuna muuhun aktiiviväestöön lienee osasyy kurssien pieneen määrään. Vanhat kouluttajat alkavat olla pois rivistä eikä uusia ole tullut tilalle, ja näin on ajauduttu vuosien mittaan siihen tilanteeseen, ettei kursseja pystytä enää järjestämään.

Mitä meidän tulee välttämättä tehdä?

Pitää aloittaa välittömästi koulutusstrategian laadinta liitolle. Mitä se tarkoittaa? Strategia termi itsessään kertoo olennaisen. Strategia on joukko päätöksiä ja toimenpiteitä jonkun konkreettisten tavoitteen saavuttamiseksi. Kuulostaa helpolta, mutta siihen, että strategia on paperilla ja on toteuttamiskelpoinen, pitää löytyä resurssit. Kysymys on taloudellisesta satsauksesta ja henki löresursseista. Henkilöresurssit ovat käytännössä kurssien vetäjiä ja kurssien opettajia.

Tämän kirjoittaja teki liiton hallituksen pyynnöstä hallitukselle selvityksen siitä, mistä hallitus on vastuussa, ja mitkä olisivat lähiajan tärkeimmät kehityskohteet. Näitä kohteita on ainoastaan kaksi:

1) Liiton hallitus käynnistää toimintastrategian suunnittelun sekä uudistaa liiton eettisen ohjeiston.
2) Toimintastrategian tulee sisältää myös toimeenpanokelpoisen radioamatööritutkintoon johtavan koulutuksen toteutussuunnitelman.

Kaikki tietävät hyvin, ettei tätä kohta kolme vuotta täyttävää paperia ole ehditty käsittelemään liiton hallituksessa, saatikka tehty edes suunnitelmia toteutuksen suhteen. Kaikki aika liiton hallituksessa on mennyt tulipaloja sammutellessa. Siksi Pohjois-Karjalan radiokerho kutsuu kaikkia suomen amatööriyhteisöjä osallistumaan kesäleirin koulutuspäivään.

Käsiteltävien asioiden lista on lyhyt:

1) Koulutustoimikunnan mahdollinen esitys liiton uudeksi koulutusstrategiaksi.
2) Millaisen koulutusjärjestelmän haluamme liittomme rakentavan?
3) Kuinka mahdollinen uusi strategia jalkautetaan kerhoihin ja mitä resursseja tarvitaan?

Jos saamme nämä kolme asiaa hyvälle alulle, ja päivään osallistuneet kerhot sitoutumaan
kouluttajina, voidaan katsoa valoisammin odotuksin tulevaan syksyyn ja talveen.

    Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media