Radioamatörkurser hösten 2024

Kurser som siktar på avläggande av radioamatörexamen anordnas av flera klubbar och även på distans under hösten 2024.

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP kommer att anordna en distans-/lokalkurs för avläggande av radioamatörexamen för elementär klass under hösten 2024, med start den 27 augusti. På kursen bekantar man sig med behörighetsprovmaterialet för elementärklassen och går igenom modulerna K (föreskrifter, trafik) och T1 (teknikens grunder). I slutet av kursen finns möjlighet att delta i behörighetsprövningen. Du kan delta i kurskvällarna på klubben i Träskända eller på distans. Mer information på klubbens hemsida.

Lounais-Hämeen radiokerho och Zero Radio Club kommer tillsammans att anordna en kurs i Forssa som syftar till avläggande av radioamatörexamen för elementär klass. Kursstart den 18 september.

Mer information: Jukka OH3MPB, e-post foh3an@nullgmail.com

Därtill startar MPK:s nästa ra-kurs den 18 september som Teams-utbildning på distans. Syftet med kursen är att utbilda deltagarna så att de har nödvändiga kunskaper för att avlägga Trafik- och kommunikationsverket Traficoms radioamatörexamen för elementär klass.

Du kan få stöd och råd av kursansvariga för anmälan till examina, men kursdeltagarna kommer självständigt överens om tiden för examnen med den lokala behörighetsexaminatorn. Under examen kan man avlägga flera moduler på samma gång. Mer information hittar du i MPK:s utbildningskalender

Lahden Radioamatöörikerho, OH3AC; anordnar i september en kurs för avläggande av examen för elementär klass via lokala radiostationer. Flera lokalradiostationer runt om i landet sänder kursen live, och du kan även följa kursen samtidigt på både Teams och YouTube-kanaler. Dessutom sänder den lokala radiostationen ”Radio OH3AC” i södra Finland samtidigt i september-oktober var och en av de åtta lektionerna flera gånger vid olika tider på dygnet. Kursen är givetvis gratis. Mer information på klubbens hemsida.

Lahden Radioamatöörikerho, OH3AC; anordnar därtill kurser för elementär klass och T2-kurser för allmän klass under hösten som distansutbildning på Teams-kanalen och face-to-face. Mer information under sommaren.

Antennbyggnadskurs i Lahtis måndag 26.8 och lördag 7.9

Vill du lära dig hur man bygger en antenn som definitivt kommer att fungera? Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; anordnar en tvådelad antennkonstruktionskurs, där man först får lära känna antennteori och sedan antennkonstruktion och trimning med en analysator. Du kan bygga trådantenner eller små VHF/UHF yagis för 68-436 MHZ.

Teoridelen hålls måndagen den 26 augusti, som du även kan delta i via Teams.

Själva byggandet och trimningen sker lördagen den 7 september 2024 på Radiomäki i Lahtis.

Vid behov kommer klubben att skaffa allt nödvändigt material till antennen, eller så kan du ta med dig det. Klubben har alla nödvändiga verktyg mm.

Att bygga en egen antenn är inte obligatoriskt, du kan också komma med och följa andras byggande. Vill du bygga en antenn, anmäl dig senast onsdagen den 28 augusti. Om du bara kommer och tittar, anmäl dig senast fredag ​​6 september.

Antennmästarna är Matti, OH7SV; och Jesse, OH3CTB. Anmäl dig till kursen på oh3ac@nulloh3ac.fi eller ladda ner kursbroschyren från klubbens hemsida.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media