Radioamatööri 04/2024 on ilmestynyt ja postitettu

Vuoden neljäs numero Radioamatööri-lehteä on ilmestynyt. Paperilehden tilaajille numero on postitettu ja digilehden tilaajat voivat lukea sen SRAL:n jäsenarkistosta pian. Lehden lataamislinkkiä varten tarvitset sähköpostiosoitteesi, jonka olet ilmoittanut SRAL:n jäsenrekisteriin. Olethan yhteydessä Liiton toimistoon ongelmatilanteissa sähköpostitse: toimisto@nullsral.fi

Mikä on Radioamatööri?

Radioamatööri-lehti on Suomen Radioamatööriliitto ry:n jäsenlehti, joka tarjoaa mielenkiintoista luettavaa niin aloittelijalle kuin kokeneellekin hamille. Lehti pyrkii esittelemään radioamatööriharrastuksen eri osa-alueita erikoispalstoilla kuten esim. Perusluokan palsta, DX-kuulumisia ja kilpailupalsta. Lisäksi lehdessä julkaistaan teknisiä artikkeleja, jotka vaihtelevat laajasti aiheen ja vaikeusasteen suhteen. Lehdessä julkaistaan myös mm. radioamatööritoimintaan liittyviä matkakertomuksia ja historiakatsauksia. Tutustu lehteen lataamalla Radioamatööri-lehden 01/2024 numero ilmaiseksi.

Syyskokous 16.11.2024 – vaalivaliokunta tiedottaa

Radioamatööristä 04/2024 löydät kaiken oleellisen infon tulevasta syyskokouksesta. Seuraathan tiedotusta myös SRAL:n verkkosivuilla.

Uudet oppikirjat saatavilla – tunnelmia julkistustilaisuudesta HamKarelia 2024-leiriltä

”Kesäleiri oli kouluttamisen juhlaa. Vuosien kirjoitusprojekti huipentui perjantaiaamuna uusien oppikirjojen julkaisemiseen”, Tiiti Kellomäki, OH3HNY kirjoittaa Radioamatöörissä kesäleirillä koetusta voimaannuttavasta tilaisuudesta, kun pitkään odotettua koulutusmateriaalia julkaistiin ja juhlistettiin.

Kilpailukalenterin kyljessä useita kisa-aiheisia artikkeleita

Kilpailukalenterin lisäksi kisaosion jutut käsittelevät teemaansa erilaisista näkökulmista. Kimmo Kiljunen OH4GGW herättelee lukijaansa ylös, ulos ja Nordic Activity Contestien (NAC) pariin. Lue OH4GGW:n kattavasta jutusta, kuinka valmistautua kilpailuun henkisesti, fyysisesti ja laitteiston puolesta. ”Joskus omalta mukavuusalueelta poistuminen todella
kannattaa. Tämä tapahtui meille pääsiäisviikonloppuna”, maalailee Juha Rantanen, OH6XX. OH6XX:n kirjoittamasta 3830-palstan tekstistä on lehdessä julkaistu Esa Korhosen, OH7WV käännös. jonka aiheena on pohjoismaiden ennätyksen saavuttaminen WPX SSB 2024-kilpailussa suomalais-ukrainalaisin voimin.

Pasi Vesterinen, OH2MZB, OH2PW kirjoittaa artikkelissaan RTTY -kilpailemisen lyhyt tarina omalta kohdaltani otsikon mukaisesti RTTY -kilpailua omakohtaisen linssin läpi tarkasteltuna. ”Jos olet kiinnostunut RTTY -kilpailutyöskentelystä, haluat oppia uutta ja olisit valmis uhraamaan aikaasi viikonloppuisin joissakin suurissa kilpailuissa, olethan yhteydessä minuun tai Nikoon, OH5CZ. Me haluamme edelleen jatkaa korkeaan yhteisöllisyyteen ja oppivaan ideologiaan perustuvan voittavan RTTY -kilpailutiimin rakentamista”, Pasi kertoo innostuneille. Esa Korhonen OH7WV on kirjoittanut myös informativiisen katsauksen CQ-kisoihin muutoksia, jossa käydään läpi oleellisimmat muutokset sääntöihin ja tuomarointiin.

Matkakertomuksia ja karavaanarien kuulumisia

OHFF-osiossa päästään Arto Lindbergin, OH5UM matkassa hetkeksi pois hektisestä arjesta tunnelmoimaan käsivarren erämaahan tunturimaisemiin artikkelissa Lumikenttien kutsu OHFF-0041. Arto Liimatta OH2KW puolestaan kertoo karavanaari- ja radioamatööriharrastuksen yhteensovittamisesta sekä kerhon SF-C Radioamateur Club, OH3SFC tilanteesta. Tomi Helpiön, OH2ID DX-kuulumisten lisäksi Anne Lähdes OH2YL kertoo, että ”kun peditiokuume iskee, siihen on vain yksi lääke: toteutus.” Kirjoittaja OH2YL maalailee meille Liechtensteinista ja DX-peditiostaan artikkelissaan HB0/OH2YL – Korkeanpaikan jännitystä ihan pilvissä. Kelikulmassa Jari Perkiömäki OH6BG esittelee VP6WR Pitcairnin tilannetta ja yhteydenpitoa Tyynelle valtamerelle.

Tekniikkaa käsittelevää kuvastoa

”Tällä kertaa pöydälle saapui vanha kovia kokenut pöytärigi FT-767GX. Tai itse asiassa tätä en availlut pöydällä sen koon ja pai-
non vuoksi. Lattialla mahtui paremmin pyörittelemään palikoita”, aloittaa tekniikkaosion tekstinsä Mika Suomalainen OH6HGW. Toisessa artikkelissaan hän perehtyy juottamisen perusteisiin ja saloihin. Kuvallisen jutun avulla saa aloittelijakin kiinni kupletin juonesta.

”Vanhassa vara parempi”

”Euroopan komission mukaan kulutustavaroiden ennenaikainen hävittäminen synnyttää EU:n alueella vuosittain 35 miljoonaa tonnia jätettä. Lisäksi kuluttajat menettävät vuosittain 12 miljardia euroa, kun he vaihtavat tuotteita uusiin korjaamisen sijaan”, toteaa pääkirjoituksessaan Tomi Helpiö OH2ID ja jatkaa tärkeiden kysymysten äärellä. ”Radioamatööreille laitteiden korjaus on ollut aina ensisijaista uuden ostamiseen verrattuna.”

Hallituksen palstalla kirjoitusvuorossa on Timo Rinne OH5LLR, joka avaa toimikuntien ja tiimien merkitystä ja toimintatapoja: ”SRAL:n toimikuntien tarkoitus on edistää Liiton (eli meidän kaikkien) kannalta tärkeitä harrasteen osa-alueita, jotka edellyttävät jonkun asian syvällisempää asiantuntemusta tai kiinnostusta. [–] Toimikuntien perustamisesta ja lopettamisesta sekä jäsenten nimittämisestä päättää Liiton hallitus. Toimikunnat ovat näin ollen osa Liiton organisaatiota ja hallitukselle korvaamaton apu harrastuksen eri osa-alueiden käytännön toteutuksessa”. Lue lisää toimikunnista ja tiimeistä SRAL:n verkkosivuilla ja hae mukaan!

Seuraavat Radioamatööri-lehdet ilmestyvät loka- ja joulukuussa 2024.

Kirjoita Radioamatööri-lehteen

Radioamatööri-lehti ottaa mielellään vastaan kuvia ja kirjoituksia. Tervetulleita ovat mm. tekniset artikkelit, matkakertomukset, kertomukset kerhon tapahtumista ym. radioamatööritoimintaan liittyvät kirjoitukset. Kirjoituksista maksetaan kirjoituspalkkio.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media